#Pečivo

Tak jsem se rozhodla napsat nějaký ten článek, který by mohl souviset s mým studiem.
Chci Vám zde napsat jednoduchý přehled pečiva a k tomu i vlastně tak trochu, které je čím význačné.
V oficiální legislativě se chléb i běžné pečivo dělí do stejných skupin.
Myslím si, že nějaké legislativní definice co je chleba a běžné pečivo zde asi nepotřebujete, protože jsou stejně tak nějak k ničemu.

Pšeničné pečivo - obsahuje minimálně 90 % pšenice a to hlavně té vymleté, takže obsahuje více méně jenom sacharidy, bez většího obsahu vitamínů, minerálních látek a vlákniny
Žitné pečivo - obsahuje minimálně 90 % žita. Žito má oproti pšenici více proteinů a vlákniny, ale méně "lepkových" bílkovin
Žitno-pšeničné pečivo - obsahuje minimálně 50 % žita a 10 % pšenice
Pšenično-žitné pečivo - obsahuje minimálně 50 % pšenice a 10 % žita
Celozrnné pečivo - obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky. Celozrnná mouka obsahuje už více vlákniny, minerálních látek i vlákniny
Vícezrnné pečivo - obsahuje nejméně 5% jiných přísad než je žito a pšenice - takže například to můžou být různá semínka, brambory, luštěniny nebo z obilovin například oves, ječmen…
Speciální pečivo - obsahuje nejméně 10% jiných přísad než je žito a pšenice - takže například to můžou být různá semínka, brambory, luštěniny nebo z obilovin například oves, ječmen…
A co tedy jíst?
Dle mého názoru by se mělo jíst hlavně  žitné, celozrnné a vícezrnné a speciální pečivo. Žitné a celozrnné hlavně jako zdroj vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Z vitaminů jsou to hlavně vitaminy ze skupiny B a pak vitamin E. Z minerálních látek je to například hořčík, draslík a fosfor.
A proč to vícezrnné a speciální? To nejdříve zavítáme trochu do biochemie. Určitě jste už někdy slyšely o esenciálních aminokyselinách a také o limitních aminokyselinách. A právě obiloviny mají jako limitní aminokyselinu lysin. No a, protože vícezrnné pečivo obsahuje i semínka a luštěniny (ty mají jako limitní aminokyselinu methionin), tak se lysin tímto způsobem do pečiva "přidá". A takto máme pečivo, které obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
A co jím já?
Já moc pečivová nejsem. Ale pomalu začínám i nějaké to pečivo jíst. Začnu trvanlivým pečivem - žitné knackebroty. Ty jsou prostě nesmrtelný a dají se vzít všude sebou. Poslední dobou jím hodně takové ty "lisované" chleby. Hlavně tedy žitné, ale nepohrdnu ani celozrnným či vícezrnným. Následuje "klasický" žitný chléb a žitná placka. Takže jak vidíte, ujíždím na žitném pečivu a víceméně jiné ani nejím. Pokud mám hlad, tak si někde koupím celozrnný rohlík či housku. Ale opravdu nejsem schopna pozřít "bílé" pečivo - absolutně mi nechutná.
Rada nakonec
Tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné nebo žitné - pečivo může být často dobarveno praženým sladem anebo hůř karamelem. Takže koukejte na popisky, co kupujete.
Fit, Fitness a já nevím co všechno za "healthy" názvy ještě existuje, to neznamená, že to bude zdravé, celozrnné a že po tom zhubnete.
A samozřejmě "i zdravé" se má jíst s mírou.


7 komentářů:

  1. U nás je/bylo vždy pečivo c kuchyni, docela ho jíme, k různým pomazánkám, chleba s něčím. Poslední dobou kupujeme žitné, celozrnné pečivo, ale ne tak úplně vždy. Vím, že bílé rohlíky moc výživné nejsou, ale jednou za čas to není taky žádná tragédie, chce to jen vyvážit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nas doma je taky pečivo neustále - a převažuje to bílé a "fitness" :D nu, což, když to necpou mě :D
      Stejně celozrnné pečivo vše nezachrání :D když si na něj někdo namaže vrstvu škvarek jako na to bílé, tak už je to asi jedno :D

      Vymazat
  2. Já si většinou jednou na 14 dní dám k snídani o víkendu rohlík s máslem, ale jinak moc na pečivo nejsem, nebo na celozrnné apod. :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se za poslední tři roky naučila jíst celozrnné, protože je to kvalitnější a tělu to dá víc, ale samozřejmě neodolám (i když teď musím :D) čerstvému bílému rohlíku ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek a hezky shrnutý :) taky jím spíš to celozrnné, ale občas si bílé pečivo neodpustím :D a divím se, že ti nechutná, ale každopádně pro tebe jen dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) to bílé má takovou více lepkovitou strukturu a to mi na něm moc nešmakuje - respektive už nejsem zvyklá ;)

      Vymazat

Děkuji za každý Váš komentář :)