Tak jsem se rozhodla napsat nějaký ten článek, který by mohl
souviset s mým studiem.
Chci Vám zde napsat jednoduchý přehled pečiva a k tomu i
vlastně tak trochu, které je čím význačné.
V oficiální legislativě se chléb i běžné pečivo dělí do
stejných skupin.
Myslím si, že nějaké legislativní definice co je chleba a
běžné pečivo zde asi nepotřebujete, protože jsou stejně tak nějak k ničemu.
Pšeničné pečivo - obsahuje minimálně 90 % pšenice a to
hlavně té vymleté, takže obsahuje více méně jenom sacharidy, bez většího obsahu
vitamínů, minerálních látek a vlákniny
Žitné pečivo - obsahuje minimálně 90 % žita. Žito má oproti
pšenici více proteinů a vlákniny, ale méně "lepkových" bílkovin
Žitno-pšeničné pečivo - obsahuje minimálně 50 % žita a 10 %
pšenice
Pšenično-žitné pečivo - obsahuje minimálně 50 % pšenice a 10
% žita
Celozrnné pečivo - obsahuje nejméně 80 % celozrnné mouky.
Celozrnná mouka obsahuje už více vlákniny, minerálních látek i vlákniny
Vícezrnné pečivo - obsahuje nejméně 5% jiných přísad než je
žito a pšenice - takže například to můžou být různá semínka, brambory,
luštěniny nebo z obilovin například oves, ječmen…
Speciální pečivo - obsahuje nejméně 10% jiných přísad než je
žito a pšenice - takže například to můžou být různá semínka, brambory,
luštěniny nebo z obilovin například oves, ječmen…
A co tedy jíst?
A co tedy jíst?
Dle mého názoru by se mělo jíst hlavně žitné, celozrnné a vícezrnné a speciální pečivo. Žitné a
celozrnné hlavně jako zdroj vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Z vitaminů
jsou to hlavně vitaminy ze skupiny B a pak vitamin E. Z minerálních látek je to
například hořčík, draslík a fosfor.
A proč to vícezrnné a speciální? To nejdříve zavítáme trochu do
biochemie. Určitě jste už někdy slyšely o esenciálních aminokyselinách a také o
limitních aminokyselinách. A právě obiloviny mají jako limitní aminokyselinu
lysin. No a, protože vícezrnné pečivo obsahuje i semínka a luštěniny (ty mají
jako limitní aminokyselinu methionin), tak se lysin tímto způsobem do pečiva
"přidá". A takto máme pečivo, které obsahuje všechny esenciální
aminokyseliny.
A co jím já?
Já moc pečivová nejsem. Ale pomalu začínám i nějaké to
pečivo jíst. Začnu trvanlivým pečivem - žitné knackebroty. Ty jsou prostě
nesmrtelný a dají se vzít všude sebou. Poslední dobou jím hodně takové ty
"lisované" chleby. Hlavně tedy žitné, ale nepohrdnu ani celozrnným či
vícezrnným. Následuje "klasický" žitný chléb a žitná placka. Takže
jak vidíte, ujíždím na žitném pečivu a víceméně jiné ani nejím. Pokud mám hlad,
tak si někde koupím celozrnný rohlík či housku. Ale opravdu nejsem schopna
pozřít "bílé" pečivo - absolutně mi nechutná.
Rada nakonec
Tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné nebo žitné - pečivo
může být často dobarveno praženým sladem anebo hůř karamelem. Takže koukejte na
popisky, co kupujete.
Fit, Fitness a já nevím co všechno za "healthy"
názvy ještě existuje, to neznamená, že to bude zdravé, celozrnné a že po tom
zhubnete.
A samozřejmě "i zdravé" se má jíst s mírou.
A samozřejmě "i zdravé" se má jíst s mírou.
U nás je/bylo vždy pečivo c kuchyni, docela ho jíme, k různým pomazánkám, chleba s něčím. Poslední dobou kupujeme žitné, celozrnné pečivo, ale ne tak úplně vždy. Vím, že bílé rohlíky moc výživné nejsou, ale jednou za čas to není taky žádná tragédie, chce to jen vyvážit :)
OdpovědětVymazatU nas doma je taky pečivo neustále - a převažuje to bílé a "fitness" :D nu, což, když to necpou mě :D
VymazatStejně celozrnné pečivo vše nezachrání :D když si na něj někdo namaže vrstvu škvarek jako na to bílé, tak už je to asi jedno :D
To teda :D :D
VymazatJá si většinou jednou na 14 dní dám k snídani o víkendu rohlík s máslem, ale jinak moc na pečivo nejsem, nebo na celozrnné apod. :)
OdpovědětVymazatSmileThess
Já jsem se za poslední tři roky naučila jíst celozrnné, protože je to kvalitnější a tělu to dá víc, ale samozřejmě neodolám (i když teď musím :D) čerstvému bílému rohlíku ♥
OdpovědětVymazatZajímavý článek a hezky shrnutý :) taky jím spíš to celozrnné, ale občas si bílé pečivo neodpustím :D a divím se, že ti nechutná, ale každopádně pro tebe jen dobrý :)
OdpovědětVymazatDěkuji :) to bílé má takovou více lepkovitou strukturu a to mi na něm moc nešmakuje - respektive už nejsem zvyklá ;)
Vymazat